Aerobna in anaerobna vadba

Aerobna in anaerobna vadba (razlaga in razlike)

Tukaj bomo predstavili, kako se vadbi razlikujeta in dopolnjujeta. Aerobna in anaerobna vadba sta dva različna tipa vadb, ki izhajata iz različnih telesnih procesov.  Aerobno pomeni ob prisotnosti kisika, anaerobna vadba pa obnavlja energijo brez njegove prisotnosti… Vadbi se razlikujeta tudi po intenziteti in trajanju. Večina športov vsebuje oba tipa vadbe, vendar pa je zelo primerno, da te razlike ozavestimo. Tako se lahko načrtno koncentriramo na kondicijsko vzdržljivost, izgubo maščob ali pa na pridobivanje mišične mase.

Aerobna vadba

aerobna in anaerobna vadbaAerobna ali tudi kardio vadba je dolgotrajnejša vrsta vadbe, pri kateri poteka obnova energije v telesu s prisotnostjo kisika. Ker ta vadba poteka pri nižjih stopnjah srčnega utripa in je manj intenzivna ter dalj trajajoča kot anaerobna, pri njej mišice sproti dobivajo potreben kisik za svoje delovanje.

Aerobna vadba krepi srčno-žilni in dihalni sistem. Zmanjša se poraba ogljikovih hidratov, poveča pa se poraba maščobe, zato je aerobna vadba smiselna, ko želimo izgubljati telesno maščobo.

Pod aerobno vadbo spadajo aktivnosti kot so hoja, tek, plavanje, kolesarjenje, rolanje…

Anaerobna vadba

Anaerobna vadba pomeni obnovo energije brez kisika, saj poteka zelo intenzivno in s krajšimi časovnimi intervali. Pri tej vrsti vadbe v nekem trenutku ne zmoremo več dobiti toliko kisika, kot ga mišice potrebujejo za svojo aktivnost, zato se začne nabirati mlečna kislina, ki povzroča bolečino v mišicah. S to vrsto vadbe povečamo mišično maso, moč in fleksibilnost telesa.

Aktivnosti, pri katerih je anaerobna vadba v ospredju so: vaje za moč, dvigovanje uteži, vadba z lastno težo, hiter tek oziroma šprint…

Primer nekaterih vaj za moč lahko vidite v tem videu:

Kombinacija – aerobna in anaerobna vadba

Najboljša za naše telo je premišljena kombinacija obeh vadb. Največja napaka,ki se pojavlja pri rekreativnih športnikih, je, da bi radi v najkrajšem možnem času prišli do kondicije. Ampak s kratko in intenzivno vadbo vas bodo zelo bolele mišice, kondicijske vzdžljivosti pa ne bo od nikoder, prav tako je tudi obratno, saj tudi dolgotrajen tek zahteva določeno razvitost mišic in je za to potrebna anaerobna vadba. Tako je najbolj primerno, da kombiniramo aerobno vadbo z anaerobno, na primer da 20-40 minut lahkotnega teka, kolesarjenja ali hoje dopolnite s 5-10 minutami anaerobnih vaj, bodisi so to šprinti, dvigovanje uteži ali druge vaje za moč. Posamične anaerobne vaje ponavljajte od 10-12 krat, med vsako ponovitvijo imejte nujno nekaj sekundno pavzo.

Če pa hočete  krepiti še druge mišice,  lahko za primere anaerobnih vaj za moč preverite Krealovo Street workout opremo ali Biceps workout opremo:

Upamo, da ste je članek učinkovito razložil, kaj je aerobna in anaerobna vadba in da boste pri rekreaciji uspešno vnovčili ta znanja.

Viri in dodatne informacije:

1 – Koristi aerobne vadbe (angl. besedilo)

5/5 - (2 votes)

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336

Ni možno več komentirati.