Plezalne stene v Sloveniji [Pregled]

plezalne stene v slovenijiPlezalne stene v Sloveniji so zelo priljubljene in dobro obiskane. Komisija za športno plezanje je pripravila pregledno karto, v kateri so predstavljena vsa plezališča in umetne stene v Sloveniji. Umetne stene so postavljene v športnih centrih, osnovnih šolah, gasilskih domovih, vrtcih in povsod, kjer je zanimanje za plezanje.

Naravne plezalne stene so med plezalci bolj priljubljene, a zaradi mnogih umetnih plezalnih sten, imajo možnost plezanja tudi ob slabih vremenskih razmerah. Slovenci smo plezalni narod, kar se seveda kaže tudi pri osupljivih dosežkih naših plezalcev. Veliko zanimanje za ta šport pa je tudi med otroci v šolah in vrtcih.

Plezalne stene v Sloveniji

Plezalne stene v Sloveniji ločimo na naravna plezališča in umetne plezalne stene. Oboje so razporejene po celi Sloveniji in dostopne vsem, ki se želijo seznaniti s tem športom. Nekatere stene so primerne za začetnike, spet druge pa obiščejo izkušeni alpinisti. Če se želimo naučiti tega lepega športa, imamo po celi Sloveniji na voljo mnoge  inštruktorje in učitelje plezanja.

Začetniki se običajno najprej spoznajo z umetnimi plezalnimi stenami, verjetno na kakšni manjši, ki je postavljena v lokalni osnovni šoli. Že malo bolj izkušeni pa se kmalu podajo v naravo in spoznajo užitek plezanja v naravni skali. Seveda  ni potrebno poudarjati, da je pri plezanju potrebna velika previdnost in da se moramo vedno varovati. Na voljo je vsa oprema, ki jo potrebujemo za plezanje, prav tako so nam vedno na voljo tudi inštruktorji.

Naravne plezalne stene v Sloveniji

Naravne plezalne stene v Sloveniji so zanimive tudi za plezalce iz drugih držav. Privablja jih odličnost skale in mnoge smeri različnih težavnosti. Velik razmah športnega plezanja, pa s sabo prinaša tudi nekaj težav, predvsem za ljudi, ki živijo v bližini poznanih plezališč.

V lepem vremenu so mnoga plezališča oblegana in pogosto obiskovalci s prometom ohromijo cele vasi. Najbolj na udaru sta plezališči Osp in Črni kal, kjer plezalci nepravilno parkirajo, na črno kampirajo in puščajo smeti. Seveda se lokalne oblasti trudijo urediti razmere, zato se seveda plezalci radi vedno znova vračajo.

Plezališče Bitenj potok

Naravno plezališče Bitenj potok,naravne plezalne stene v Sloveniji je med manj znanimi plezališči v Sloveniji, a eno med najlepšimi. Plezališče se nahaja nad vasjo Log v Bohinju, nekaj km pred Bitnjami. V objemu idilične narave, je med drevesi skrita ena največjih sten v dolini Save Bohinjke.

Če steno opazujemo iz glavne ceste, je viden samo zgornji rob. A ko se povzpnemo do stene, se znajdemo pred veličastnim, tudi do 70 metrov visokim plezališčem. Plezališče je na izrazito južni legi, zato je plezanje mogoče skozi celo leto, razen v resnično mrzli zimi. Najboljše razmere za plezanje so zgodaj spomladi in pozno jeseni.

Težavnostna stopnja plezanja je od 5a do 8a, nekaj smeri je primernih tudi za začetnike. Poleg glavne stene, nas levo čakata še dva balvana, kjer pa se pleza samo poleti. V Bitenj potoku je možnost še za veliko smeri, zato vabljeni tudi bolj izkušeni plezalci, ki si želijo plezati nove smeri.

Naravno plezališče Mišja peč

naravno plezališče Mišja pečPlezališče Mišja peč, ali “Miška”, kot jo plezalci tudi imenujejo, se nahaja v bližini naselja Osp. Na tem plezališču najdemo najtežje smeri v Sloveniji. Leta 2001 je Jure Golob preplezal prvo slovensko smet z oceno 9 a, ki se imenuje “Martin Krpan”.

Mišja peč je med najbolj obremenjenimi in obiskanimi naravnimi plezališči pri nas, obiskujejo jo plezalci iz cele Evrope. Plezanje na tem plezališču je najbolj primerno zgodaj pomladi in pozno jeseni. Smeri so večinoma težke, čeprav v levem in desnem delu plezališča, najdemo tudi nekaj lažjih smeri. 

Plezališče Osp

Vasica Osp je ena izmed najstarejših vasi v Sloveniji. Nad njo se vzpenja markantna, polkrožna previsna stena, kjer je poznano plezališče Osp. Osapska stena je pravi plezalni poligon, ob vikendih je tam prava gneča.

Če niste ljubitelj gneče, se tja odpravite plezat raje med tednom. Osp je prav gotovo v samem vrhu plezalne ponudbe v Sloveniji. Zaradi ugodne klime, je plezanje mogoče skozi celo leto. Plezalce pa privablja tudi odličnost skale in raznolikost smeri vseh težavnosti.

Improve your climbing skills like a pro

Umetne plezalne stene v Sloveniji

Umetne plezalne stene so športno plezanje približale ljudem v urbanih okoljih. Plezanje na njih poskusijo mnogi, ki mogoče nikoli ne bi šli v naravo in poskusili plezati po skalah. V Sloveniji je tudi izredno razvito športno plezanje, kot rekreacija in kot tekmovalni šport. Pred leti je bilo postavljenih samo nekaj umetnih plezalnih sten, danes jih najdemo že skoraj v vsaki šoli ali športnem objektu.

Zgodovina umetnih plezalnih sten sega daleč nazaj, v leto 1940, v Ameriko. Namensko plezalno steno so v Ameriki postavili za potrebe skavtskega tabora. Od takrat, pa do danes, so umetne plezalne stene doživele velik tehnični napredek.

Plezalni center Ljubljana

Plezalni center Ljubljanaumetne plezalne stene v Sloveniji ponuja plezanje na umetnih visokih in nizkih plezalnih stenah. Poleg plezanja na balvanskih stenah, nudijo tudi možnost plezanja na plezališčih v naravi. Ponujajo razne aktivnosti, s katerimi želijo športno plezanje približati otrokom in tudi starejšim obiskovalcem. Izvajajo organizirano plezanje za otroke, študente in tudi za odrasle.

K učenju plezanja pristopajo z celoletnimi vodenimi treningi, z plezalnimi tečaji, tabori plezanja in z plezalnimi izleti. Najbolj zagreti obiskovalci plezalnega centra so vsekakor otroci, ki se lahko družijo v mali začetni in nadaljevalni plezalni šoli. Tudi v času počitnic organizirajo počitniško plezalno šolo. Skratka, vabljeni v plezalni center in preizkusite umetne plezalne stene!

Balvanija plezalni center

Balvanija – balvanski plezalni center, najdemo v Ljubljani na Vojkovi ulici. Plezalna stena Balvanija je namenjena balvanskemu plezanju. Ekipa, ki je postavljala plezalno steno, je pri gradnji in zasnovi, upoštevala trende primerljivih objektov v tujini. Tuje trende so združili z dolgoletnimi domačimi izkušnjami in nastala je moderna plezalna stena, ki jo je Ljubljana že močno potrebovala. Balvanska stena meri preko 350 m2 in je razdeljena na dva tematsko ločena dela.

Na plezalni steni ves čas potekajo tečaji plezanja, tako za otroke in za odrasle. Programe vodijo mladi in aktivni plezalni inštruktorji, ki so usposobljeni tudi za pedagoško delo. Zanimanje za športno plezanje je v porastu predvsem med šolarji.

Šole plezanja v Sloveniji

V Sloveniji je na voljo več šol plezanja, kjer lahko svoje otroke naučite plezalnih veščin. Večina šol deluje po principu, da najmlajšim otrokom približa plezanje naprej kot igro in kasneje plezanje nadgradi v resnejšo športno dejavnost tudi na tekmovalen način. Nekatere šole izvajajo svoje učne ure tudi v naravi.

Plezalne stene pa se lahko tudi najamejo oz. izposodijo. Preverite, kaj vse najdete v naši izposojevalnici in kako vam razni pripomočki, ki jih lahko najamete, popestrijo vaš prosti čas.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj bolj znanih šol plezanja v Sloveniji, kjer lahko tudi najmlajši otroci in mladina, spoznajo sodobne veščine plezanja. 

Plezalni center Ljubljana

Šola plezanja v plezalnem centru Ljubljana je na voljo za otroke starosti:

 • za najmlajše do 4. leta starosti se izvaja v obliki Mini plezalnih iger.
  Plezalni center Ljubljana
  Šola plezanja Ljubljana
 • za predšolske otroke (4-6 let) so primerne Plezalne igre,
 • za otroke od 1. do 4. razreda pa Mala začetna plezalna šola.
 • Starejši otroci in mladina (10-20 let) so vključeni v začetne in nadaljevalne plezalne šole, tisti tekmovalno naravnani pa se lahko udeležijo bolj resnih treningov plezanja (tekmovalna skupina).

Večkrat letno organizirajo počitniške plezalne tabore in mesečne izlete v naravo.

Šola plezanja za otroke Šempeter

Plezalni center v Šempetru ponuja raznovrstno plezanje, tako v previsih, navpičnih in položnih ploščah ter plezanje razov.

Plezanje v plezalnem centru DEŠ je primerno tako za začetnike kot tudi za boljše plezalce in je omogočeno čez celo leto. Maksimalna višina plezanja je 8,5 metrov. Na voljo je  1000 m2 plezalnih površin z več kot 8000 oprimki vseh vrst in oblik.

Šola plezanja za otroke Celje

V Celju je na voljo plezalni center, ki nudi šolo plezanja za otroke in mladino.

V svojem programu imajo vključene naslednje tečaje:

 • začetni tečaj za otroke,
 • nadaljevalni tečaj za otroke,
 • tekmovalne skupine.

Plezalna šola – Peter Mrak (Nova gorica, Tolmin, Most na Soči, Šempas)

Navdušen in izurjen plezalec Peter Mrak svoje znanje deli otrokom na štirih različnih lokacijah:

 • Nova gorica
 • Tolmin
 • Most na Soči
 • Šempas

Ponuja tečaje in vadbe plezanja za otroke različnih starosti.

Oglejte si plezanje malo drugače: 

4.3/5 - (3 votes)

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336

Ni možno več komentirati.