Pogosta vprašanja

Plezalne stene

Plezanje za otroke  je izredno pomemben element razvoja gibalne motorike otrok, saj konec koncev otrok zna plezati prej kot hoditi. Mogoče je to možno pojasnit z Darwinovo teorijo razvoja človeka…. Gre za enega najbolj univerzalnih športov, zato v igrišča vedno poskušamo vgrajevati plezalne elemente; plezalne mreže, plezalne stene, kompleksna igrala (recimo, igralo letalo, ki v glavnem ponuja razne oblike plezanja).

Plezanje razvija sposobnost reševanja problemov

Najverjetneje ni slučajno, da se v plezalnem svetu pojavlja izraz “problem” za smeri, ki jih želimo preplezati. Climbing wall Namreč, pri premagovanju plezalnih izzivov je potrebno uporabiti podobne sposobnosti kot za katerokoli reševanje problemov; celosten pogled, premagovanje specifičnih izzivov, iznajdljivost, različnost pogledov, …Podobno logiko razmišljanja zasledimo pri reševanju sestavljank, pri čemer se pri plezanju izraža še razoj ene specifične sposobnosti – sprejemanje odločitev.Če vemo kako pomembne so navedene sposobnosti v svetu odraslih, potem bi pričakovali, da za učenje in stimuliranje plezanja otrok namenimo veliko energije. Žal temu v današnjem svetu ni vedno tako.Plezanje za otroke je na nek način označeno kot “nevaren” šport kar postavlja pred njega velike ovire pri promociji, postavljanju visokih zahtev varnostnih standardov in podobno. Seveda si vsi želimo obvarovati otroke pred nevarnostmi, zato jih moramo naučiti soočeti se s tveganji, ki jim ga bo v vsakem primeru prineslo življenje.Za začetek je potrebno razlikovati med nevarno in tvegano igro, o čemer je potrebno podučiti tudi otroke. Popolno izogibanje tveganjem v igri  najverjetneje ni najboljša izbira ker ustvarja dolgoročna tveganja. Naslednji primeri kažejo kako lahko pomagamo nadzorovati tveganja pri igri:
  • Otroka ne silite k sodelovanju v tvegani igri. Vsak otrok pozna svoje meje in jih morate spoštovati.
  • Ne recite »Previdno«. Raje poskusite z:  »Se počutiš varno? Kakšen je tvoj načrt? “
  •  Brez panike. Ni preprosto gledati, kako vaš otrok izvaja vragolije na meji varnosti.  Če pokažete strah, bodo potem verjeli, da je to, kar počnejo, strašljivo in izzivalno.
  • Ne priskočite takoj na pomoč otroku, če je “izgubljen”.  So se povzpeli po igralni strukturi in se ne morejo spustiti? Pogovorite se z njimi: »Videti je, da te je strah.  Daj nogo tja. V redu, zdaj položi roko tja. Ti to zmoreš.”
  •  Bodite prisotni. Če obstaja izjemno tveganje, jih pregovorite skozi igro. Ozavestite jih, kaj počnejo. »Tako visoko si gor! Tako pogumen si. Vidim, da stopaš tako previdno. “
  • Dovolite svojemu otroku, da raziskuje sam. To bo ustvarilo več neodvisnosti in samozavesti v njihovi sposobnosti sodelovanja v tveganih igranih priložnostih.
  • Dovolite jim, da ne uspejo. Neuspeh je, kako se otroci učijo! V redu je, če se “zataknejo” na drevesu.
  • V redu je, če med uravnoteženjem padejo iz hloda.  Zaupajte svojemu otroku. Poznajo svoje meje. Če na nekaj niso bili pripravljeni, tega ne bi storili.
Kaj lahko prinese takšen pristop vašemu otroku?
  • Naučiti otroka poslušati svoje telo je neprecenljiva veščina, ko se stara!
  • Pomagate jim spoznavati njihove meje.
Category: Plezalne stene

Urbani prostori

Varnost na javnih igriščih in rekreacijskih površinah je regulirana s standardi ( SIST EN 1176-1:2018, SIST EN 1176-1:2018, SIST EN 17229:2019,..) in z zakonodajo.   Zraven predpisov ki urejajo opremo, varnostne podlage in vzdrževanje, je pomembno vedenje in znanje o pravilni uporabi igral in rekreacijskih pripomočkov. 

SportPlus aplikacija in varnost   igrišč

 S pomočjo aplikacije Kreal SportPlus  posredujemo informacije o varni uporabi igral in športnih pripomočkov. Hkrati imajo uporabniki možnost posredovanja pripomb in opaženih nepravilnosti v zvezi z opremo oziroma njeno uporabo.

Portal je namenjen izmenjavi informacij; pregled lokacij s seznamom zemljevid Krealopreme, opisi, slikami in filmi s prikazom varne uporabe igral in pravilnega izvajanja rekreativnih vaj. Uporabniki lahko podajajo pripombe, predloge ter informacije o stanju naprav. 

Category: Urbani prostori

Upoštevamo okoljski vidik, kriterij udeležbe javnosti, vidik spola, varnost in socialna merila, vidik dostopnosti, oblikovalsko – arhitekturna merila.

Category: Urbani prostori

Odprti javni prostori so javne površine namenjene druženju , zabavi, rekreaciji, igri, kamor štejemo parke, trge, igrišča.

Category: Urbani prostori

Zunanja igrala

Za nas je vsak prostor specifičen, zato igrišče prilagodimo okolju in predvsem uporabnikom.Tehnološko razvit koncept omogoča izvedbo različnih vsebinskih igral kot so poligonov, letala, vlaka, ladje j

Category: Zunanja igrala

Zunanji fitnes

Osnovni material je aluminij, ki zagotavlja obstojnost brez vzdrževanja. Prečni elementi so iz nerjavnega jekla, ki zagotavlja prožnost in obstojnost v najzahtevnejših vremenskih pogojih., Določeni elementi so iz lesa in gume.

Category: Zunanji fitnes

V splošnem so koncipirani za vse generacije zato jih opremljamo z raznovrstnimi napravami.. Lahko jih prilagodimo določenim skupinam uporabnikov (športniki, rekreativci, starejši, mladina,…).

Category: Zunanji fitnes

Load More

Scroll to top