7 najbolj klasičnih in zabavnih iger na prostem – za otroke in odrasle [2.del VODNIK-a]

Če smo v prvem delu našega vodnika “Igra na prostem”, predstavili 6 super enostavnih in hitrih metod za motivacijo otroka za šport, telovadbo in razgibavanje v naravi, v tem, drugem delu Vodnika “Igra na prostem” predstavljamo 7 najbolj klasičnih idej za zabavne igre na prostem.

Nekatere predstavljene igre so primerne za npr. praznovanje rojstnih dni in drugih praznikov otrok, nekatere so mišljene kot družabne igre za piknik, kot boste videli v nadaljevanju, pa so nekatere povsem primerne tudi za skupinske igre najstnikov in tudi odraslih.

Bistvo predstavitve spodnjih iger je, da spodbujajo otroke, da zapustijo zaprte prostore, spodbujajo k gibanju in s tem pripomorejo k zdravju ter splošnemu boljšemu počutju.

1. Lovljenje zastave

To je zagotovo ena izmed najbolj zabavnih iger na prostem! Zagotovo ste kot otrok tudi sami izvajali to igro. Ali pa vsaj igro podobno tej.

Bistvo igre je zelo preprosto. Enemu igralcu določimo vlogo zastavonoše, ostali igralci imajo nalogo uloviti zastavo.

Lovljenje zastave sodi med ene izmed najbolj klasičnih iger na prostem, saj igra ne zahteva drugega, kot uporabo kakšne stare krpe ali kos blaga in voljo do teka.

Lovljenje zastave je fantastična igra za spodbujanje in krepitev kondicije. Krasna je, ker je brez znanega tekmovalnega naboja, kot jo prinaša večina “tekaških iger” z žogo. 

2. Hula Hoop

igra hula hop

Hula Hoop (slo.:hula hop) je zabavna igra, ki jo sicer lahko otroci in odrasli, igrajo tudi v notranjih (večjih) prostorih, a je kljub vsemu, bolj primerna za zunanje okolje in naravo.

Hula hop prispeva k razgibavanju celotnega telesa, bokov, hrbtnih mišic, hkrati pa je zabaven, smešen in poučen.

Hula hop igro lahko naredite tekmovalno tako, da otrokom preprosto merite čas, kdo uspe najdlje časa zadržati hula hop obroč nad tlemi.

Ali pa klasično igro s hula hop obroči “začinite” tako, da namesto enega obroča, otrokom stopnjujete število obročev, ki jih morajo vrteti s pomočjo telesa, najmanj 1 minuto.

3. Dirka dveh z zavezanimi nogami

igra zvezane noge

je odlična igra, ki je primerna tako za otroke kot vse odrasle, nemalokrat pa se to igro igrajo odrasli tudi na raznih piknikih in zabavah ter team buidling dogodkih.

V tej igri izberete pare otrok ali odraslih, ki so podobno visoki, jim skupaj zvežete, vsakemu po eno nogo, nato pa na znak začetka igre, določite ciljno črto, ki jo morata tekmovalca, skupaj prečkati. Zmagovalni par je tisti, ki prvi prečka ciljnmo črto.

4. Badminton

Badminton je ena najbolj znanih iger na prostem. Ne zahteva drugega, kot, da nekje na prostem, postavimo mrežo (dvorišče, otroško igrišče,…), uporabimo badminton loparje in že lahko začnemo z igro. Badminton lahko igramo s prijatelji, vrstniki, sosedi,…

Badminton je šport in igra z loparji, s katerimi imamo cilj zadeti pernato žogico in jo podati nasprotniku. Čeprav se badminton lahko igra tudi v večjih ekipah z več igralci hkrati, je najpogostejša oblika oblike igre t.i. “single” (z enim igralcem na eni strani).

Badminton se največkrat igra kot priložnostna, zabavna igra na prostem na dvorišču, na plažah ali igriščih. Formalna, tekmovalna igra badmintona, se igra na pravokotnem igrišču, točke pa se dosežejo z udarcem po loparju in pristankom  pernate žogice v nasprotni polovici igrišča.

Pri tekmovanju v badmintonu, lahko vsak tekmovalec udari po žogici, le enkrat, preden ta preide preko mreže.

badmintonŽogica je pernata, v neformalni igri pa tudi plastična in leti drugače kot kroglice, ki se uporabljajo v številnih drugih športih, npr. tenisu. Zaradi perja ustvarja “žogica” precej višji upor, zaradi česar se hitrost leta perjanke hitreje upočasni, let perjanke pa daje športu posebno naravo, zabavo in draž.

Zabavna igra badminton se je najprej razvila v britanski Indiji. V Evropo je prišla najprej na Dansko, zelo priljubljen pa je postal badminton v Aziji, kjer so se začela tudi prva uradna tekmovanja v badmintonu.

Od leta 1992 je badminton celo poletni olimpijski šport s štirimi dogodki: moški singli, ženski singli, moške in ženske dvojice. Kasneje so bile dodane še mešane dvojice.

Badminton spodbuja in zahteva odlično kondicijo, igralci pa z njim krepijo aerobno vzdržljivost, agilnost, moč, hitrost in natančnost. Badminton je tudi tehnični šport, ki zahteva dobro motorično usklajevanje in razvoj prefinjenih gibanj z roko.

5. Plezanje, spuščanje, lovljenje ravnotežja

zabavna igra na igralihNajrazličnejša otroška igrala in poligoni, ki jih najdemo v mestnih parkih, otroških in športnih igriščih, v turističnih naseljih ali celo ob avtocestnih in bencinskih postajališčih, omogočajo ne samo hitro možnost za otroško zabavno igro, h kateri nedvomno sodijo vse vrste spuščanja po toboganih, plezanja po najrazličnejših mrežah ter plazenja skozi najrazličnejše “tunele in cevi”, temveč tudi odlično in povsem spontano priložnost za razgibavanje in telovadbo.

Če ste ravno na poti na družinske počitnice, izkoristite otroška zunanja igrala ob postajališčih na poti, za igro in raztegovanje telesa, tudi odrasli. Mnoga postajališča in otroška igrišča na njih, vsebujejo droge, s pomočjo katerih lahko izvajate najrazličnejše raztegovalne vaje.

6. Ciljanje z obroči in ciljanje obročev

ciljanje z obroči
Slika: thejoysoftboys.com

Zelo priljubljena zabavna igra na prostem, za otroke in odrasle, ki ne zahteva ogromno zahtevnih pripomočkov, je t.i. ciljanje z obroči. Preprosta igra zahteva nekaj plastičnih obročev in plastičnih drogov, ki jih uporabimo kot ciljne tarče, na katere morajo udeleženci vreči obroče iz vnaprej določene razdalje.

Če obroče obesimo na bližnje drevo, lahko potek in cilj igre, spremenimo tako, da morajo udeleženci s plastičnimi palicami, zadevati luknje v obročih. Zmaga tisti, ki mu prvemu uspe zadeti vse luknje.

7. Simulacija šole na prostem

Foto: HeythereHome.com

Še posebno manjši otroci, se kljub počitnicam, zelo radi igrajo šole.

Če želite imeti, v času počitnic,  nekaj uric na dan, zase, boste otroke najlažje animirali in zaposlili tako, da jim na domačo ograjo ali ob katero drugo steno, preprosto montirate zunanjo “šolsko” tablo.

Nabavite krede in naj se šola za otroke, na prostem, začne. Za šolski odmor pa si omislite bližnji, domači bazen.

2.3/5 - (51 votes)

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336