Telovadba za hujšanje [v naravi ali doma]

Z odvečnimi kilogrami se sooča veliko ljudi. Pri izgubi kilogramov sta pomembni dve stvari:

telovadba za hujšanje
  • pravilna in uravnotežena prehrana,
  • redna in pravilna telovadba za hujšanje.

To pa pomeni, da moramo spremeniti življenjski slog, kar za mnoge predstavlja izjemno težko nalogo. Poleg tega je pomembno poskrbeti za dovolj spanca in se izogibati stresu oz. se ga naučiti dojemati drugače.

Kako izgubimo maščobo na zdrav način?

Odvečne maščobe izgubljamo tako, da porabimo več energije, kot jo zaužijemo s hrano. Nikakor ne smemo stradati. Poseči moramo po zdravih živilih, ki ne vsebujejo veliko enostavnih ogljivokih hidratov, a imajo hkrati ogromno za telo koristnih hranil. Brez teh telo namreč ne more normalno delovati.

Hkrati moramo redno izvajati telovadbo za hujšanje.

TELOVADBA ZA HUJŠANJE – kako jo izvajamo?

Obstajajo določene vaje, ki so še posebej koristne pri izgubljanju telesne teže ter kurjenju maščob.

Vaje za učinkovito hujšanje in oblikovanje postave

Intervalni trening

Številka ena med različnimi trening metodami, h kateremu se tudi strokovnjaki vračajo vedno znova in znova, je intervalni trening. To je katera koli oblika telesne aktivnosti, pri kateri se srčni utrip večkrat zelo poveča, potem pa se hitro povrne v normalno stanje.

Tak način treninga poskrbi za to, da je vaš srčni utrip povečan, s tem pa se pospeši tudi metabolizem, kar zagotavlja uspešno hujšanje.

Primer takšne vaje je uporaba sobnega kolesa.

Trening z utežmi

telovadba za hujšanje

Trening z utežmi je bistvenega pomena za učinkovito hujšanje. Pri tem lahko uporabljate lastno težo ali pa posežete po različnih pripomočkih – utežeh. Kilogrami se bodo v obeh primerih zelo hitro topili. Z dvigovanjem uteži se namreč pospeši metabolizem v mirovanju, kar pomeni, da boste kalorije kurili tudi po tem, ko boste z vadbo že končali. Priporočamo, da tak trening izvajate vsaj trikrat na teden.

Tek

Vse, kar potrebujete za tek, je par dobrih tekaških čevljev in motivacija za hujšanje. Priporočamo vam, da v okolici svojega doma poiščete kakšen hribček, na katerega boste lahko šprintali. Na ta način boste vključili številne mišice nog in poskrbeli za uspešno oblikovanje postave. Več energije boste porabili za tek, večje število kalorij boste pokurili. Vedar pa pri teku bodite pozorni na ustrezno obutev. Hkrati je priporočljivo, da tečete po mehkejši podlagi, saj s tem ohranjate svoje sklepe.

Plavanje

V primeru, da vam tek ne ustreza ali pa ne želite izvajati vaj z utežmi, se lahko nekajkrat tedensko odpravite na plavanje. Z raziskavami so ugotovili, da lahko z enournim plavanjem pokurite kar 750 kalorij, pri tem pa delajo vse pomembne mišice v telesu. Prav zaradi tega si s plavanjem zagotovite uspešno hujšanje.

Poskoki s kolebnico

Telovadba za hujšanje vsekakor vključuje tudi kolebnico. Kolebnica je namreč učinkovit pripomoček, ki bo poskrbel za hitro topljenje odvečnih maščobnih blazinic. Poleg tega boste izboljšali tudi svojo vzdržljivost, koordinacijo in hitrost. Že po nekaj skokih boste namreč postali zelo zadihani, srčni utrip pa se bo precej povišal. Pri takšni vadbi najbolj delajo zadnjične mišice, sprednje in zadnje stegenske mišice ter mišice meč.

Telovadba za hujšanje s “Tabata treningi”

Tabata trening velja za čudežni trening, saj vam vzame samo 4 minute. Gre za visoko intenzivne vaje, ki jih izvajamo npr. 30 sekund in nato počivamo 10 sekund. In to ponavljamo 4 minute. To je odlična novica za vse, ki nimate veliko časa ali pa nimate veliko motivacije za telovadbo. Tabata trening je odkril japonski raziskovalec, ki je preučeval kolesarje. Le-ti so 20 sekund kolesarili s polno paro, nato pa 10 sekund počivali. Ta postopek so večkrat ponovili in rezultati so bili naravnost odlični. Izboljšali so svojo vzdržljivost in pokurili maščobe.

Pohodništvo

telovadba za hujšanje

Mnogi strokovnjaki in telesni trenerji poudarjajo, da je hoja v hribe eden izmed izjemno učinkovitih načinov hujšanja. Kako torej shujšati s hojo v hribe?

Hoja je v vseh ozirih izjemno zdrav način vadbe, saj pri njej dela celotno telo, prav tako pa je hoja lahko dobra meditacija oziroma način soočanja s stresom. S hojo v hribe ne poskrbimo zgolj za to, da se bodo odvečni kilogrami hitro stopili, ampak tudi za sprostitev našega duha. Raziskave in študije so pokazale, da z aktivno hojo, sploh pa s hojo navkreber, pokurimo podobno količino kalorij kakor pri klasični vadbi, na primer aerobiki ali pilatesu. Prav tako je potrebno poudariti, da hoja v hribe običajno traja vsaj nekaj ur, to pa pomeni, da takšna vadba traja precej dlje časa kakor npr. kolesarjenje, plavanje, tek ali drugi športi.

Ker hodimo več ur skupaj, s tem pokurimo več kalorij, hkrati pa oblikujemo naše celotno telo.

Če se tako na primer odpravimo na triurni pohod v hribe, lahko pri takšni vadbi porabimo kar 1700 kalorij. To dela hojo v hribe za izjemno učinkovit način kurjenja odvečnih maščob.

Vadba teka navadno traja uro ali še celo manj, hoja v hribe pa je sicer manj intenzivna, a časovno daljša vadba, pri kateri se vztrajnost izplača.

Sprehodi v naravi

Povsem enostavna in učinkovita telovadba za hujšanje so daljši sprehodi v naravi. Pri tem bomo ravno tako pokurili kar nekaj kalorij, če pa imamo v bližini na voljo tudi kakšen vzpon, pa intenzivnost kurjenja kalorij še okrepimo.

Telovadite pa lahko tudi s pomočjo naših zunanjih fitness pripomočkov, ki jih lahko umestite v okolico svoje hiše, parke, ob turistične nastanitve, igrišča ipd. Posebnost naših pripomočkov s katerimi lahko tudi učinkovito hujšate, je, da so izjemno kakovostni, prilagodljivi, ter napredni in tehnološko opremljeni.

Ogled celotne ponudbe > Kreal šport <

telovadba za hujšanje

Telovadba za hujšanje od doma

Če ste dovolj motivirani in disciplinirani, lahko telovadite tudi doma.

Na videu posnetku si oglejte vadbeni sklop za 25 min intenzivne vadbe kar doma:

Telovadba za hujšaje je pravzaprav lahko vsaka vadba ali gibanje, ki ga izvajamo redno vsaj 2-3 krat tedensko. Dolžino vadb in število treningov tedensko postopoma zvišujemo, pri tem pa poslušamo svoje telo in spustimo trening, ko smo preveč utrujeni. Ob redni vadbi nikar ne pozabimo na pravilno prehrano, pri čemer dajemo prednost zelenjavi, ribam, polnozrnatim izdelkom, ipd.

Rate this post

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336