Kaj je kalistenika?

Kalistenika je izraz oz. ime za telesno in fizično vadbo, preko katere fizično moč in definiranje mišic, dosegamo izključno s pomočjo vaj pri katerih ne uporabljamo ničesar drugega kot lastno telesno težo.

Kalistenika prihaja iz New Yorka, kjer je nastala s kombinacijo klasičnih vaj, pri katerih koristimo lastno telo in elemente iz drugih športov. Je pa v zadnjih letih, tudi v Sloveniji, moč najti vedno več športnih površin, na katerih je postavljena street work out oprema za kalisteniko.

V svetu je za ta način vadbe najbolj popularen izraz street workout vadba, v Sloveniji pa se zanjo uporablja tudi izraz ulična vadba.

Kalisteniko sestavljajo različni gibalni gibi kot so tek, stoje, prijemanje, potiskanje, skakanje in  podobno. Največkrat se vaje izvajajo ritmično in brez veliko opreme in so v bistvu vaje lastne telesne teže.

Vaje se pogosto izvajajo v povezavi z raztezanjem. Energična in raznolika kalistenika ima velike koristi za rast mišic in lahko prispeva k aerobni kondiciji, hkrati pa izboljšuje psihomotorne sposobnosti, kot so ravnotežje, okretnost in koordinacija.

kaj je kalistenika

V katerih primerih je kalistenika bolj primerna od fitnes vaj z utežmi?

Vsi, ki se zanimate za fitnes in razgibavanje svojega telesa, nimate enakih ambicij.
Nekateri raje trenirate s težkimi utežmi z namenom, da pridobite fizično moč, drugim pa bolj ustrezajo različno intenzivni, energični treningi, z namenom, da se pridobi definicija mišic, večji fizični nadzor in kondicija.

Ustrezno in pravilno izvajan kalistenični trening pripomore k razvoju mišične mase, zraven tega pa vpliva tudi na telesno gibčnost, kondicijo, vzdržljivost in moč.

Vsaka telesna vadba se mora najprej začeti s postavitvijo ciljev, ki jih z vadbo želimo doseči. Ko imamo definirane cilje, odločimo ali je za dosego le teh, potrebna kalistenika ali fitnes z utežmi.

Katere so najbolj znane vaje kalistenike?

Najbolj poznane vaje kalistenike so:

 • počepi v najrazličnejših variantah
 • trebušnjaki (dvigovanje trupa, dvigovanje nog)
 • skleci
 • različne vaje na bradljah, klopeh, drogovih, letvenikih

Katere prednosti prinaša kalistenika?

 • kalistenika se ne osredotoča na samo eno skupino mišic ampak vpliva na vse mišične skupine.
 • zaradi izvajanja vaj, izključno z lastno telesno težo, so stroški vadbe nizki (članarina v fitnes centrih, nakup opreme za fitnes, …).
 • kalistenika ne izboljšuje samo fizične moči, ampak tudi koordinacijo, stabilnost in kontrolo telesa.
 • kalistenika se lahko izvaja kjerkoli. Načeloma za izvajanje kalisteničnega treninga ne potrebujete nobene dodatne fitnes opreme in točno določenega prostora.

Katere so pomankljivosti kalistenike?

 • kalistenika ni primerna za rehabilitacijske športe, ki so namenjeni krepitvi ali rehabilitaciji posamezne mišice ali posamezne mišične skupine.
 •  začetniki pri kalisteniki hitro obupajo, ker so vaje zelo intenzivne in naporne, nekatere od njih pa je mogoče izvajati šele po več letnem treningu.
 • večina vaj potrebuje strokovno razlago in prikaz, ker so zahtevne in zapletene.
 • težje kot pri fitnes vajah z utežmi, je nadzorovati intenzivnost treniga. Če napredek pri fitnesu merimo enostavno z rabo težjih uteži, tega kalistenika ne omogoča.
 • kalistenika je omejena na vaje z lastno telesno težo, kar pomeni, da, ko je določena točka dosežena, tudi ob zvišani intenzivnosti, ni več napredka. Če želite povečati moč, po tej doseženi točki, morate nadaljevati z utežmi.

Ali je kalistenika profesionalna vadba?

Sicer je res, da vaje kalistenike in trenige pogosto izvajajo športne ekipe in vojaške enote, katerim so sinhronizirani fizični treningi, osnova za doseganje svojih ciljev, a je kalistenika priljubljena tudi kot del telesne vzgoje v osnovnih in srednjih šolah po vsem svetu.

Zraven splošne telesne pripravljenosti, se kalistenika pogosto uporablja tudi kot osnovne ocenjevalne fizične vaje v številnih vojaških organizacijah, na primer kot ameriški vojaški kondicijski preizkus in test ameriških mornarjev.

V zadnjem času, se oprema in naprave za kalisteniko, zelo pogosto postavljajo kot dodatna športna oprema za večnamenska športna igrišča.

Dodatne informacije:

Šesttedenski program kalistenike in njegov vpliv na sestavo telesa in moč – Diplomsko delo – Igor Milinkovič
Kaj je kalistenika? – Ferivisport.hr

5/5 - (5 votes)

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336

2 komentar(ji)

 1. […] Dodatno: Kaj je kalistenika? […]

 2. […] Globoki pritiski se naj izvajajo kot kaže slika. Izvajate jih počasi in brez hitenja. Na vsaki skrajni poziciji, zadržite telo najmanj 2 sekundi, saj pri street workout vajah, ne gre za hitenje in število ponovitev, temveč za koncentracijo in napetost mišic. Začetniške street workout vaje za prsni koš in ramenski obroč, so namenjene gradnji mišic in ne toliko vzdržljivosti (Preverite: Kaj je kalistenika). […]

Ni možno več komentirati.

Scroll to top