Razlika med kalisteniko in street work out vajami

Beseda kalistenika izhaja iz grških besed kálos in sthénos, kar se dobesedno prevede kot lepota in moč. V povezavi s skrbjo za zdravo (in lepo) telo, o lepoti govorimo, ko želimo poudarjati estetski videz telesa, slednje pa se odraža v popolnem izgledu telesa, kot ga narekujejo (žal ali ne) mainstream mediji in trendi.

kalistenika street work out razlikaV povezavi s skrbjo za zdravo in lepo telo, imamo z besedico “moč”  v mislih mentalno in fizično moč, pogum, odločnost in kondicijo.

V tem pogledu je kalistenika umetnost, ki preko izvajanja vaj z lastno telesno težo, pogosto v enakomernem ritmu, skrbi tako za moč kot lepoto telesa, hkrati pa se ob izvajanju teh vaj, ne uporablja nobenih uteži in fitnes opreme.

Dodatno: Kaj je kalistenika?

Tako kot obstaja “v naravi” več različnih sort npr. krompirja, sta tudi street work out vadba in kalistenika dve različni obliki vadbe. Da ne bi prihajalo do zmede, si je najlažje, za začetek, zapomniti, razliko, da kalistenika ni enako ulični (t.i street workout vadbi).

Sodeč po razlagi iz Wikipedije je ulična vadba (street workout vadba) kombinacija atletike, telovadbe in športa, kalistenika pa se naslanja na izvajanje ritmičnih vaj, kjer za vaje uporabljamo izključno telesno težo (brez pomagal npr. v obliki uteži).

Zaradi pomanjkanja razumevanja in tudi zaradi pomanjkanja natančnih informacij so interesenti za izvajanje najrazličnejših vaj za lepoto, zdravje ter pridobivanje fizične moči, pogosto zmedeni v poplavi različnih pojmovanj različnih vrst vaj, hkrati pa gre mešanje pojmov kalistenika in street workout pripisati tudi dejstvu, da se je v svetu bistveno bolj “prijela” beseda street work out, ki jo mnogi enačijo s kalisteniko.

Na nekdanjem, zelo znanem blogu “StreetWorkoutMagazine.com” je avtor bloga celo razkril, da so se za ime domene bloga na spletni strani odločili preprosto zaradi dejstva, da ljudje preprosto bolj poznajo izraz street work out, kot kalistenika. Iz čisto praktičnih (in podjetniških) razlogov je zato nastal blog street workout, namesto blog kalistenika.

plank
Plank v naravi. 6 glavnih koristi, ki jih prinaša telovadba na prostem, izven fitnesov in telovadnic, si lahko preberete na povezavi.

Spodaj preberite glavne razlike kalistenike, ki kalisteniko ločujejo od street work out vadbe.

 • Kalistenika je časovno bolj učinkovita in efektivnejša v smislu doseganja vadbenih ciljev
  V današnjem tempu življenja, je eden najpomembnejših faktorjev uspeha pri izvajanju vaj, žal tudi pravočasen prihod na vadbo in na sploh najti dovolj časa za redno izvajanje vaj. Medtem, ko je pri ostalih oblikah vadbe, potrebno priti na določeno lokacijo, si pri kalisteniki, telovadbo dejansko nosimo s seboj.
 • Prednosti kalistenike so naslednje:

Za izvajanje vaj kalistenike, ne potrebujete dodatne opreme.
Kalistenika, izmed vseh vrst vadb, zavzame najmanj prostora.
Kalistenika deluje po načelu “treniraj zdaj, treniraj tukaj”.

 • Kalistenika, izmed vseh vadb, najbolj onemogoča izgovore. Po načelu “treniraj zdaj, treniraj tukaj”, kalistenika ne “dopušča” možnosti izgovora, saj morajo tisti, ki zagovarjajo kalisteniko, izvajati vaje “v danem trenutku”.
  .
 • Ko gre za kalisteniko, starost ali sposobnost nista oviri

Kalistenika je namenjena vsem. Starejšim osebam, ki trpijo zaradi prekomerne telesne teže ali katere koli druge bolezni, je skoraj nemogoče slediti najrazličnejšim programom treningov za zmanjšanje telesne teže z različnimi pripomočki. Vendar pa s treningom kalistenike obstaja veliko vaj, ki so zanje izvedljive in so tudi zelo učinkovite.

Glede na raziskavo, objavljeno v American Journal of Preventive Medicine (1), vaje za kalisteniko pomagajo, da se tudi starostniki ali manj sposobni “borijo proti šibkosti in izčrpavajočim posledicam šibkosti”. Če vaje kalistenike izvajamo redno (npr. 2 do 3 dni na teden), se s tem krepi mišična moč in mišična masa ter ohranja kostna gostota, neodvisnost in vitalnost telesa. S tem je kalistenika dejansko odlična preventiva za težave starejše generacije.

 • Kalistenika pomaga pri hujšanju
  Ker je večina vaj za kalisteniko v obliki sestavljenih vaj, v katerih različne mišične skupine delujejo skupaj, vaše telo “pokuri” več kalorij. Poleg tega, vadba s kalisteniko, napolni vaše telo z več kisika in s tem krepi tudi srčno-žilni sistem.
  .
 • Zmanjšanje tveganja za poškodbe športnikov

Poškodbe so glavna ovira, ki ljudi ustavijo pri treningu oz. pri nadaljevanju treningov. Medtem, ko športniki trenirajo v telovadnici ali sledijo ulični vadbi, imajo več možnosti, da se poškodujejo. Po treningu s kalisteniko, ne samo, da so zmanjšane možnosti za poškodbe, ampak so okrepljene tudi mišice, ki preprečujejo poškodbe v prihodnosti zaradi kompleksne narave gibov.

5/5 - (11 votes)

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336
Scroll to top