Ulična vadba na drogih [Vse o street workout vadbi na drogovih: kako se je razvila ulična vadba, katere vaje sodijo k streetworkout vajam,…]

Za vse, ki vas zanima ulična vadba na prostem in za vse, ki vas zanima izvajanje najrazličnejših street workout vaj, smo spodaj pripravili pregled najpomembnejših prednosti, ki jih prinaša ulična vadba na drogih, razlago kako se je ulična vadba sploh začela razvijati ter priporočila katere vaje na drogu se pri ulični vadbi najbolj uporabljajo (vaje za roke in ramena, vaje za roke in hrbet, različne vese z zgibi, vaje z lastno težo, vzgibi, itd…).

Kako se je ulična vadba začela razvijati?

ulična vadba na drogovihPovsod po svetu, že več kot desetletje, ulične vadbe na drogih, povzročajo pravo revolucijo glede skrbi za krepitev motorike telesa, hkrati pa ulična vadba (t.i. streetwork out vaje) revolucionirajo način telovadbe in fitnesa, preko katerega vse več uporabnikov posega po krepitvi mišic.

Ulična vadba je postala poznana kot sinonim “zaporne telovadnice” ter sinonim “izvajanja vaj za geto”, treningi in usposabljanje na drogih pa je postalo izjemno priljubljeno globalno gibanje, ki so ga združili in v svet ponesli predvsem YouTuberji in socialna omrežja (Facebook). Več o tem v nadaljevanju…

Prednosti ulične vadbe na drogih izhajajo predvsem iz edinstvenosti in unikatnosti izvajanja vaj, zaradi svoje preprostosti pa sodi ulična vadba med zabaven, a zelo intenziven trening, ki se odvija na prostem, je primeren za vsakogar in resnično deluje na vsako telo, na ravni intenzivnosti, kot jo želi vsak posameznik. Ulična vadba izkorišča moč treningov z lastno telesno težo, pri čemer pa gre pogosto za skupinsko in zelo intenzivno krepitev mišic, k popularnosti street workout “športa” pa pripomorejo predvsem objave, ki so jih interesenti deležni na sodobnih medijskih platformah in kanalih.

Street workout ulična vadba in trening, po svoje združuje elemente gimnastike, elemente sestavljenih telesnih vaj, trening moči, vojaške treninge, prosti tek in jogo. Največja prednost tovrstne vadbe je, da za ustvarjalno vsestranskost ni nobenih pravil. Streeworkout posamezniki lahko eksperimentirajo, raziskujejo in izumijo svoje nove poteze ali se prilagajajo in prilagajajo program ali rutino, ki jim najbolj ustreza.

street workou oprema strenght
Street workout oprema Sport Set strenght

Zgodovina ulične vadbe na drogih se je začela v ameriških zaporih, ko so zaradi praktičnih in varnostnih razlogov bile v zapore nameščene vlečne in potopne palice (drogi), ki so jih zaporniki začeli uporabljati za svoje intenzivne treninge.

Osupljive fizične preobrazbe zapornikov, so bile v nekaterih primerih, naravnost spektakularne in navdihujoče, nekatere napredne lokalne oblasti pa so posledično, po vsem svetu, v občinskih parkih postavile preproste “zdraviliške in fitnes naprave”, ki so si vzgled jemale ravno po prvih streetworkout napravah iz zaporov.

Na novo postavljena street workout središča so se izkazala kot zelo priljubljena med lokalnimi skupnostmi. Mladi otroci so jih uporabljali za preproste vaje in plezanje ter vzpenjanje po drogovih, športne ekipe so jih uporabljale za teamske vadbe, mimoidoči in starejši ter bolniki pa so na njih začeli izvajati nežne vaje za raztezanje.

Večina zunanjih športnih parkov ima vrsto različnih drogov in palic na različnih ravneh. Običajno ljudje začenjajo s preprostimi vajami za sklepe ali s skoki, ki jih lahko naredijo s pomočjo drogov na višini kolka.

Višji drogi, v višini prsnega koša, omogočajo vlečenje upognjenega telesa s stopali na tleh. Drogi in drogovi različnih višin zagotavljajo platformo za celo vrsto vaj (vesa, zgibi, vaje z lastno telesno težo, vaje za roke in hrbet,..), nagibne klopi, ki pa so pogosto postavljene ob bok različno visokim drogovom, pa omogočajo izvajanje dodatnih vaj za dvigovanje trupa.

Danes so naprave za ulično vadbo zelo pogosto postavljene v sklop ostalih naprav za zunanji fitnes in skupaj z njimi tvorijo zaokroženo športno in fitnes celoto.

Najbolj znane vadbe pokrivajo celoten spekter push-up in pull-up variacij; zelo napredni trenigi vključujejo delovanje ročnih in nožnih mišic, hrbtnih mišic, mišic ramenskega obroča ter celo paleto vaj za izvajanje flipsov in skokov. Za resnično “podoživetje” pristne ulične vadbe, so kot “standardni pripomočki”, ponavadi na street workout treningih prisotne zvite brisače in stare vrvi, ki visijo nad drogovi, z namenom, da se omogočijo še dodatne vadbe dvigovanja trupa in nog ter še bolj intenziven trening.

Naravni gibi telesne teže omogočajo, da občutite in razumete svojo fiziologijo na najbolj zapletenih ravneh.

Prednosti sestavljene ulične vadbe na drogovih…

Dobrobit sestavljenih vaj v okviru ulične vadbe izhaja iz tega, da sestavljene streetworkout vaje optimizirajo popolne mišične napore v sozvočju – tako da vse mišice / kite / sklepi, razvijejo moč glede na druge. S tem se doseže t.i. maksimiranje moči in tona ob zmanjševanju tveganja poškodb. Zato je sestavljena ulična vadba najboljša oblika treninga za borilne veščine, rokoborsko plezanje in vse močne športe; nogomet, hokej na ledu, rugby itd.

Naraščajoče mednarodno priznanje usposabljanja za telesno težo in krepitev telesne motorike s pomočjo ulične vadbe na drogovih, je fenomenalno. Ikonski reper LL Cool J ima v svojih videospotih intenzivne nabore treningov, primer njegovih street workout vaj si lahko ogledate v spodnjem videu:

5/5 - (4 votes)

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336