Igra na prostem [1.del VODNIK-a] – Kako motivirati otroka za šport, telovadbo in razgibavanje NA PROSTEM

Ena izmed novejših raziskav otroške in mladinske psihiatrije ameriškega inštituta (AACAP), dokazuje, da obstoji kar 50 odstotna verjetnost, da bo otrok debel, če je v družini vsaj eden izmed staršev, debel. Zato je vprašanje kako motivirati otroka za šport, telovadbo in razgibavanje, povsem na mestu, ne samo za starše z lastno prekomerno težo oz. prekomerno težo svojih otrok, temveč tudi za vse udeležence na področju javnega zdravstva in skrbi za telovadbo, šport in razgibavanje otrok.

Čeprav so zadnji podatki naraščanja trenda debelosti otrok, po podatkih slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (1), v upadanju, ostajajo vseeno zaskrbljujoči, saj, po drugi strani, trendi zadrževanja otrok v zaprtih prostorih in za računalniškimi napravami (ki ne prinašajo proaktivne vadbe otrok), kljub trudu množice deležnikov, da omilijo rabo sodobnih tehnoloških naprav, vseeno naraščajo.

V našem, več delnem Vodniku Igra na prostem se posvečamo motivaciji otrok za osnovno razgibavanje, za telovadbo, šport in pretežno čim večje gibanje otrok na prostem. Skozi vodnik, ki je pred vami, boste spoznali prednosti in koristi, ki jih prinaša gibanje na prostem, ne samo za otroke, temveč za vse, hkrati pa dobili krasne ideje kaj vse je z otroci mogoče početi v naravi.

V vodniku govorimo o preprostih rečeh, ki smo jih s pojavom sodobne in agresivne tehnologije, že zdavnaj pozabili. Ali pa se vsaj od nje “nehote” odtujili. S ponosom priporočamo, da Vodnik Igra na prostem delite med vse deležnike skrbi za zdravje otrok in vse, ki jim je mar za šport in pristen stik otrok z naravo.

igra na prostem

Ko gre za motivacijo otrok, imejmo najprej v ospredju nekaj ​​stvari, ki so prioritetne in jih je praktično OBVEZNO smiselno upoštevati.

  • Prvič, večina mladih otrok se raje kot z resnim športom in telovadbo, ukvarja s t.i. “konvencionalnimi” vajami, ki na prvi pogled ne delujejo kot šport ali telovadba, ampak prej bolj kot igra.

Na primer, bolj je verjetno, da bo otrok raje kolesaril, kot tekel.

  • Drugič, starejši otroci so bolj sposobni opravljati fitnes vaje in aktivnosti s starši, če se jim ob tem, pridružijo njihovi prijatelji in vrstniki.
  • In tretjič, mnogi otroci so bistveno bolj motivirani za šport in telovadbo, če imajo jasno postavljene dosegljive cilje in, če imajo ob tem možnost spremljanja napredka pri vajah.

Zato moramo kot starši in drugi, ki skrbimo za telovadbo in zdravje otrok (učitelji telovadbe, trenerji, opremljevalci športnih in otroških igrišč,…) biti pozorni predvsem na to, kako se posamezen otrok odziva na različne dejavnosti in scenarije telovadbe, nato pa poiščimo najboljše načine, kako narediti šport enostaven, naraven, zabaven in tak, da bo otrok v prvi vrsti, v njem užival.

Tukaj je, za začetek in prvi del našega Vodnika, več idej, ki vam lahko pomagajo, da uresničite rutinsko, družinsko, športno aktivnost, ki je obenem zabavna, motivacijska in zdrava.

igra otrok

Motivacija otroka za šport s pomočjo sprehajanja otrokovih najboljših prijateljev – domačih živali

Kot motivatorja športa in razgibavanja otroka, uporabite družinskega psa. Namesto, da samo odprete izhodna vrata stanovanja ali hiše in spustite domačega ljubljenčka na dvorišče, poiščite odlično sprehajalno pot v bližini svoje hiše in zadajte otroku nalogo, da redno skrbi za sprehod kužka. Na začetku lahko prve sprehode opravite skupaj z otrokom, s čimer boste našli najbolj primerne sprehajalne poti. Kasneje otroka navadite, da domače ljubljenčke sprehaja sam. Redno in vsak večer.

Motivirajte otroka z načrtovanjem urnika za telovadbo

Čas je najboljši zaveznik motivacije. Najlažje boste otroka motivirali k športnim aktivnostim tako, da skupaj z njim, naredite načrt za telovadbo. Pri otrocih (in odraslih), ki imajo načrtovan urnik izvajanja športnih aktivnosti, obstoji večja verjetnost, da bodo načrtovane vaje dejansko tudi izvajali.

Primeri: čas po večerji je odličen čas za družinski sprehod ali igro z žogo, ker ste vsi skupaj. Primeren čas za šport je tudi čas po šoli. Ta čas je dober, ker otroci v šolah sedijo ogromno, s starostjo otrok pa urnik šolske telovadbe izgublja dragocene ure. V obdobju konca srednje šole in začetka fakultete, ostane načrtovanega razgibavanja otrok, napram začetkom šolanja, le še za pest in dosti lažje boste otroka motivirali za šport, če ga že kot mlajšega “naučite”, da po šoli sledi pol urna ali eno urna igra na prostem.

Ves čas skrbite za RAZNOVRSTNE športne aktivnosti in igre

Odrasli pogosto pozabimo, da je igra v bistvu, vaja. Če se nekega dne sprehajamo z otrokom, izberimo drugi dan keglanje. Tudi dela, kot so vrtnarjenje ali zlaganje lesa, so vadba. Ne omejujte svojih prepričanj o športu in telovadbi samo na odhod na igrišče oz. na obisk fitnes centrov. Za športno motivacijo otrok, šteje vse, kar družino razgibava skupaj.

igra trampolin

Za športno motivacijo otrok “uporabite” otrokove prijatelje

Povabite prijatelje vašega otroka na dom. Otrokom je bistveno težje izsiliti, da se jim ni potrebno gibati, če je eden od njihovih prijateljev povabljen k hiši in sta se oba “prisiljena” gibati na prostem. Otrokove prijatelje lahko povabite na pohod, na igrišče, na piknik (kjer organizirate igre z žogo). Kot dodaten trik, povabite na skupno udejstvovanje, tudi prijateljevo družino.

K motivaciji za šport OOOGROMNO prispeva beleženje napredka. Četudi je ta majhen…

Spremljajte napredek otroka prav pri vseh vajah, ki jih izvaja. In še bolje. Naučite otroka, da sam spremlja svoj napredek. Na koledar naj otrok označi vsakič, ko opravi športno aktivnost (čas izvajanja). Če izvajate športne aktivnosti skupaj z njim, zabeležite tudi lastne rezultate.
Zelo spodbudno je videti, kako pogosto vsakdo izvaja kakšno športno aktivnost. Če se vaš otrok udeležuje kakšnih tekmovanj, sestavite tabelo z udeležbami, zmagami, najboljšimi časi, prevoženimi kilometri in tako naprej. Sledenje aktivnostim je najboljši način, s katerim boste celotno družino prilagodili športnim aktivnostim.

Motivacija za šport naj bo spontana

Bodite spontani. Slednje pride še posebej v poštev z majhnimi otroci. Vadite ali navajajte otroka na aktivnost vedno, ko se zato pojavi priložnost. Na primer: če stojite v dolgi vrsti, naredite nekaj počepov. Izlet iz avtomobila v hišo spremenite v dirko. Naredite sklece ali počepe med TV reklamami. Namestite koš za košarko na vrata vaše garaže,….

kako motivirati otroka za šport

Stremite k izvajanju športnih aktivnosti v naravi in na prostem

Bodite v naravi. Poskrbite, da v vaši družini postane navada, da se družina umakne v naravo čim pogosteje. Enostaven način za to je, da obstoječo notranjo, sobno vadbo, zamenjate z zunanjo. Igranje igre na dvorišču ali hoja po bloku prinaša najmanj dva motivacijsko pozitivna učinka. Ne samo, da bo vadba omogočila, da se vsi počutijo bolje, temveč bo telovadba prinesla tudi sveži zrak in sonce. V času zime, izberite zimske aktivnosti: smučanje, sankanje ali kepanje.

5/5 - (2 votes)

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336