Plezalna stena za otroke

Zakaj spodbujati otroke k plezanju – 10 znanstveno dokazanih koristi plezanja za otroke [3.del VODNIK-a]

V tretjem delu našega Vodnika Igra na prostem, podrobneje predstavljamo znanstvene sklepe, študije in dokaze, ki navajajo koristi, ki jih starši prispevamo otrokom, če naše otroke, že od malih nog, spodbujamo k plezanju.

Plezanje je nekaj, v čemer pravzaprav uživajo vsi otroci, spodaj pa si lahko preberete koristi, ki jih redna plezalna dejavnost otrok, prinaša v njihovo vsakodnevno življenje. Številne izmed plezalnih aktivnosti (tudi na najmanjših plezalih in igralih) spodbujajo in zagotavljajo širok razpon telesnih in duševnih koristi.

Nešteto študij (vir: How climbing and outside play helps your children grow, Parent24.com) je pokazalo, da igra na prostem igra ključno vlogo pri izboljšanju celotnega otrokovega razvoja. Znotraj zunanjega, naravnega okolja, se lahko otroci prosto gibljejo, slednje pa jim daje dovolj priložnosti, da razvijejo veliko najrazličnejših veščin.

Vsi majhni otroci radi uživajo na prostem in imajo veliko energije za sprostitev skozi ves dan. Igra na prostem in telesna dejavnost  na splošno, otrokom omogočata, da se lahko preizkusijo v skakanju, teku, plezanju, guganju, spuščanju po toboganih in podobno.

A koristi, ki jih dotično prinaša otroško plezanje, so le redko izpostavljene posebej…

Glavne koristi, ki jih prinaša spodbujanje otrok k plezanju:

 

  • Koordinacija rok in oči: otroško in kasneje špotno plezanje uporablja vse štiri okončine (roke in noge) za manevriranje z lastno telesno težo ter za premagovanje plezalnih izzivov. Plezanje zato sodi med športe, ki najbolj spodbujajo otroke k usklajeni uporabi rok in nog. Zato je odlična vaja za otroke, še posebej v zgodnjih letih, da začnejo že zelo zgodaj razvijati svoje fine motorične sposobnosti (vir: 6 fine motor skills activities for kids – Understood.org)

 

  • Spretnosti reševanja problemov: plezanje po steni je kot reševanje problema, reševanje teh težav pa zahteva tako psihične kot fizične sposobnosti.

 

  • Samospoštovanje: pridobivanje spretnosti za plezanje zahteva, da se otroci naučijo kako razmišljati in delovati z zaupanjem, hitro sprejemati odločitve o najboljši poti in se zanašati na svojo fizično moč in duševne sposobnosti

 

  • Soočanje s strahom: plezanje je kot nalašč za otroke, saj s plezanjem raziskujejo svoje sposobnosti v varnem okolju. Ko bodo otroci obvladali izziv plezanja, se bodo naučili, da je lahko zabavno soočiti se s svojimi strahovi in, ​​da so lahko ponosni na to, da so se odločili, da se bodo lahko borili sami (vir: Facing fears without pushing your child over the Edge – Psychology Today)

 

  • Zaupanje in upoštevanje drugih v ekipi: plezanje z drugimi otroci je odličen način, da se otroci naučijo, kako delati z drugimi kot del ekipe, hkrati pa se pri plezanju naučijo zaupati drugim, da bodo le ti, zagotovili pomoč, ki jo potrebujejo za obvladovanje ovir

 

  • Telesna samozavest: z vsemi fizičnimi in duševnimi potrebami, plezanje ni lahek šport in fizične sposobnosti, ki jih spodbuja, lahko otrokom pomagajo, da se v svojem telesu počutijo bolj samozavestne. To je zelo koristno za otroke, ki vstopajo v mladost, saj je to doba, ko se morajo počutiti čim bolj samozavestno

 

  • Vzpostavljanje fizične moči: plezanje je veliko več kot le krepitev fizične moči, vendar koristi tega posebnega vidika plezalnega športa, ne morejo biti precenjene. Otroci, ki razvijejo fizično moč, postanejo bolj samozavestni.

 

  • Določanje in doseganje ciljev: ko se vzpenjajo, se otroci učijo, da lahko dosežejo težke cilje. In, ker ne bo vsak vzpon uspešen, dobijo tudi nekaj enako pomembnega za prihodnost: priložnost, da se učijo iz svojih napak in ugotovijo, kako bo plezalni podvig, naslednjič uspel.

 

  • Spoštovanje narave: ko se otroci priučijo plezanja na prostem, pridobijo še dodatne koristi. Preživljanje časa na prostem, znanstveno dokazano, zmanjšuje stres in fizično povezuje pomoč narave, posamezniku, tako otroku kot odraslemu (vir: An investigation of the status of outdoor play – Imaginationplayground)

O možnostih postavitve in rabe otroških plezalnih sten v Sloveniji

otroška plezalna stena
Najmanjše otroke spodbudimo k plezanju že na preprostih otroških igralih. Na sliki: modularno otroško igralo s plezalno steno, v Kranjski Gori.

Pred nekaj leti so bile umetne plezalne stene, na splošno videne kot nekaj, kar so si lahko privoščile samo izbrane družine, toda, če želimo naše otroke spodbujati k plezanju, lahko danes na trgu opazimo, da cene otroških plezalnih sten, ne naraščajo več tako kot v preteklosti, slednje pa ima za posledico, da se za otroško plezanje, znova zanima vedno več staršev.

Plezalne stene najdemo na otroških in športnih igriščih ter v mestnih parkih, hkrati pa se za njihovo postavitev zanima vedno več zasebnih gospodinjstev in podjetij, ki jim je v interesu ponuditi otrokom in staršem, zdravo, varno in razgibajoče okolje za športno ter otroško animacijo.

Tisti, ki si boste ogledali vsa naša otroška igrala, boste opazili, da so vsi naši kompleti oblikovani tako, da pomagajo izboljševati otrokove motorične sposobnosti in nudijo zdrave izzive med otroško igro.

Oglejte si še: Pametna, otroška plezalna stena Kreal eClimber.

5/5 - (1 vote)

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336