Street work out – ulična vadba [trendi v Sloveniji]

Street work out ali ulična vadba je nov rekrativni trend. Gre za vadbo na prostem z lastno težo ta krepitev vseh mišičnih skupin telesa. Vadbo lahko izvajamo v parkih in drugih javnih površinah na prostem. Predstavljamo trende te priljubljene oblike vadbe doma in v tujini.

Kakšna je ulična vadba ali t.i. street workout?

street workout trends

Ulična vadba ali street workout je postala moderno ime za vaje s telesno težo, ki se izvajajo na prostem. Ima svoje edinstvene elemente – je improviziran, ustvarjalen, temelji na skupnosti in spodbuja zdrav življenjski slog – zato ga nedvomno lahko označimo za samostojen šport.

Street workout trendi v Sloveniji

V Sloveniji je v zadnjih letih zraslo že več kot 20 vadbenih parkov, ki omogočajo tako imenovani street workout ali ulično vadbo, vadeči pa so se povezali v že več kot 40 skupin ali društev. Vadbene parke najdemo v Ljubljani, na Ptuju in Brdu pri Kranju, v Izlakah, Zagorju, Ljutomeru, Domžalah, Tržiču, Kranju, Dolu pri Domžalah, Hrastniku, Celju, Zagorju, Trbovljah, Krškem, na Vrhniki in v Mengšu. Treningi so brezplačni, potekajo na prostem ob katerikoli uri, vadba pa temelji na druženju in povezovanju. Street work out ali ulična vadba je postal način socializacije med mladimi. Za vadbo so običajno na voljo drogovi (vese za vzgibe) ter bradlje različnih višin in postavitev, ki omogočajo vrsto različnih vaj

V Sloveniji že več kot 20 tisoč uličnih telovadcev

Neformalni promotor ulične vadbe pri nas Simon Grižon ocenjuje, da se je v Sloveniji gibanju street workout pridružilo že več kot 20 tisoč ljudi.

Povezujejo se prek družabnih omrežij, večinoma preko Facebooka in kanala YouTube. Gre za neke vrsto subkulturo in modni trend, da si močan in gibčen.

Namen ulične vadbe je povečati telesno moč s pomočjo lastne teže, pozitivno pa vpliva tudi na držo, saj z vajami vadeči okrepijo tudi hrbtne mišice.

Ulična vadba je brezplačna

Svetla plat ulične vadbe je tudi to, da je brezplačna in da zanjo potrebujete le športno opremo: kratke hlače in majico, trenirko in športne copate, lahko pa vadite tudi bosi.

Street work out – kakšne vaje zajema?

Street workout ali ulična vadba in trening, združuje elemente gimnastike, elemente sestavljenih telesnih vaj, trening moči, vojaške treninge, prosti tek in jogo. Največja prednost tovrstne vadbe je, da pri vadbi ni nobenih pravil glede izvedbe in vrstnega reda vaj. Streeworkout posamezniki lahko eksperimentirajo, raziskujejo in izumijo svoje nove poteze ali si sami prilagajajo program ali rutino, ki jim najbolj ustreza.

Ulična vadba razvija moč, gibljivost, ravnotežje in koordinacijo ter splošno telesno pripravljenost. Načeloma je vsako igrišče ali park primerno prizorišče za ulično vadbo, toda oprema, ki je bila zasnovana v sodelovanju z navdušenci nad ulično vadbo, naredi trening bolj koristen. Street work out oprema- Kreal odlično dopolnjuje številne parke in druge javne površine, ki omogočajo vadbo na prostem.

street workout trendi

Prednosti street workout vadbe:

  • stroškov praktično ni ali pa so majhni vstopni stroški,
  • vadba ne zahteva obveznih naložb v prostore za vadbo, stroje in opremo, prehrano, oblačila itd.,
  • svoboda in raznolikost pri treningu – vadba se lahko izvaja na različnih mestih in v času, ki je primeren za športnika trening temelji na naravnih gibih telesa – vlečenje, sklece, počepi, skoki, vadba za kurjenje kalorij, itd.
  • na ulici lahko kombinirate vaje s skoraj vsemi drugimi športi ,
  • izometrične vaje razvijajo notranje mišične skupine lepota pri vadbi
  • izkušeni športniki lahko vaje izvajajo kot spektakularno predstavo.

Rate this post

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336