Trendi – zunanja arhitektura in opremljanje krajine

Trendi – zunanja arhitektura in opremljanje krajine so se v zadnjih dveh desetletjih znatno spremenili. Minimalizem, funkcionalost, trajnost, energetska učinkovitost in skrb za naravo so postala glavna vodila pri načrtovanju arhitekture in opremljanju krajine.

Opremljanje in načrtovanje krajine se razvija in spreminja kot odziv na gospodarske, socialne in demografske spremembe.Glavni izzivi v arhitekturi in opremljanju krajine so spremembe na področju demografskih podatkov, urbane migracije, porast debelosti in večja skrb za zdravo življenje. To so dejavniki, ki močno vplivajo na načrtovanje zunanje arhitekture in opremaljanje krajine. Vse več mest vedno večji prostor nakloni parkom in zelenim površinam, saj s tem povečuje kakovost mestnega življenja.

Kakšni so trendi – zunanja arhitektura in opremaljanje krajine [v letu 2020]?

Trajnost je postala glavna skrb in cilj milijonov ljudi po vsem svetu.

S hitro urbanizacijo in vse bolj digitalnim načinom življenja narašča tudi ozaveščenost o pomenu narave. Kombinacija želje po odmiku od digitalnega sveta in sobivanja z naravo se kaže v vedno večjem trendu arhitekture, katere cilj je ponovno povezati moderno življenje z naravo. Zato bodo gradbeni projekti v naslednjih letih vključevali več elementov oblikovanja, kot so vertikalni vrtovi, zelene strehe in rastlinje.

Številni zapuščeni vrtovi in ​​zunanje površine prav tako postajajo trend: zlasti v mestih narašča priljubljenost vrtov, parkov, dvorišč, žarov in vrtnih okraskov, kar dokazuje povečano potrebo po sobivanju z naravo. Urbana območja so privlačnejša kot kdaj koli prej in naraščajo celo v državah, kjer prebivalstvo upada.

Želja po umiku od hitrega sveta in izgradnji zgradb v interakciji z okolico ne pomeni, da arhitektura ne bo izkoriščala vso napredno tehnologijo. Prav to je izziv in tredn novodobne arhitekture – tehnološko napredne stavbe z veliko zelenja.

trendi arhitektura in opremljanje krajine

Pričakovati je, da bomo v prihodnjih letih priča drastičnim spremembam trendov arhitekture. V zadnjih dveh desetletjih se je gradbena industrija soočala z veliko spremembami na arhitekturnem področju. Trendi se nenehno osredotočajo na ustvarjanje zelenih infrastruktur in razvoj energetske učinkovitosti. Linije med javnim in osebnim prostorom postopoma pojenjajo.

Parki in zelene površine so trend

Parki in majhne zelene površine so odraz človekovega mišljenja. Ker se vedno bolj zavedamo, da je ena največjih problematik našega planeta onesnaževanje, vedno bolj strmimo k zelenim površinam. Mesta postajajo večja, zelene površine pa se počasi razpršujejo in množijo.

Arhitekturni presežek v Kopru – park ob Semedelski promenadi

Ureditev parka ob Semedelski promenadi v Kopru nudi enovito in privlačno podobo, ki z intenzivno zaledno ozelenitvijo preglasi raznorodnost okoliških grajenih struktur ter združuje elemente mestne plaže in sodobnega mestnega parka.

Osnovni gradnik parka so sproščeno oblikovani, monolitni, valoviti urbani elementi. Njihova kontrolirana postavitev v prostor v kombinaciji s poudarjeno topografijo zelenih površin mehko deli celotno površino parka na posamezne introvertirane programske otoke.

trendi zunanja arhitektura in opremljanje krajine

Opremljanje parkov in javnih površin

Opremljanje parkov in javnih površin postaja vedno bolj napredno in moderno. Globalni tredni narekujejo parke in javne površine s čim več urbanih pripomočkov in pripomočkov za vadbo na prostem.

Urbana oprema

Urbana oprema, naj si gre za vrtno pohištvo, parkovne klopi, koše za smeti in druga ogrodja iz aluminija, sodi v naš program izdelkov za kakovostno bivanje, ki ga razvijamo v sodelovanju s priznanimi projektanti, urbanisti ter krajinskimi arhitekti in v sozvočju s sodobnimi smernicami urbanega opremljanja.

Klopi za parke, urbane vrtne klopi ter ostala zunanja oprema, je lahko na željo naročnikov opremljena s sodobnimi tehnološkimi rešitvami, ki uporabnikom omogočajo  polnjenje svojih elektronskih naprav preko USB priključkov, brezžično polnjenje telefonov (IQ), napajanje s sončno energijo, internetno povezavo ter vgrajen računalnik z zaslonom na dotik.

oprema parkov

Fitnes oprema na prostem

Naprave in oprema, namenjene zdravemu življenju, so pogosto del javnih površin. Naša inovativna in estetsko dovršena zunanja oprema za rekreacijo in učenje, je del številnih javnih površin in parkov v Sloveniji in tujini.

Oprema za fitnes na prostem, ki jo razvijamo in izdelujemo v družbi Kreal, sestoji iz najrazličnejših elementov. Gredi, drogi, lestve, plezalne stene, fitnes klopi in plošče za izvajanje razgibalnih vaj in telovadbo, so samo nekatere izmed njih.

trendi zunanja krajina oprema

Rate this post

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336
Scroll to top