Sodobni trendi v plezanju

Plezanje postaja vedno bolj priljubljen šport. Statistike zadnjih let kažejo na povečanje števila telovadnic namenjenih za plezanje – torej plezalnih sten v zaprtih prostorih in na prostem, ki na ta način spodbujajo k plezalnemu športu.

Sodobni trendi v plezanju in statistika

Primer ZDA

BISWorld ocenjuje, da je bila v ZDA med letoma 2012–2017 povprečna letna rast industrije plezalnih sten v zaprtih prostorih 3,9%. To je približno 39% več kot v približno istem obdobju 2,8% industrije telovadnic, zdravstva in fitnes klubov. Najvišja rast se je zgodila v letu 2013 ali 2017, odvisno od izbrane metrike. Glede na poročilo revije Climbing Business Journal 2016 Gyms and Trends je leta 2013 zabeležila največjo sorazmerno rast (10,9-odstotno povečanje telovadnic). Potem se je po razmeroma mirnem letu 2016 industrija vrnila s 43 novimi objekti v letu 2017, ki so bili odprti v enem letu. Leto Leto 2018 naj bi po več virih doseglo ali preseglo to število.

sodobni trendi v plezanju

Prav tako Google Trends kaže povečano zanimanje za plezanje v zaprtih prostorih na podlagi podatkov spletnega iskanja. Zanimanje za iskalni izraz “plezalna telovadnica” v zadnjih petih letih v ZDA narašča.

Prosto plezanje ali plezanje v telovadnicah?

Statistike kažejo večjo naklonjenost plezanju na notranjih plezalnih stenah.

V desetih letih je plezanje v dvorani povečalo s približno 4,5 milijona udeležencev na 4,9 milijona (ZDA). V istem časovnem obdobju se je plezanje na prostem skoraj podvojilo s številom plezalcev – s približno 2 na 2,8 milijona. Vse te številke ponazarjajo povpraševanje po plezanju. Za plezanje v zaprtih prostorih se lastniki telovadnic in dvoran odzivajo na to povpraševanje z izgradnjo več telovadnic.

Medtem, ko plezalne stene na prostem niso tako prilagodljive. Pri razvoju plezanja na prostem je precej lažje razviti novo boljšo vrv, kot pa novo plezalno steno. V veliki meri so plezalne na stene na prostem odvisne od naravnih danosti; če ne posežemo v kamnolome, je potrebno počakati nekaj miljonov let, da bo kamnita stena primerna za plezanje. V tem smislu je odgovor na vprašanje plezanja na prostem očiten. Številne telovadnice so namenjene samo plezalcem v zaprtih prostorih, številni rekreativni plezalci pa nikoli ne bodo stopili na pravo skalo.

Trendi plezalnih sten v prihodnosti

Sodobni trendi v plezanju se srečujejo tudi s tehnologijo, ki spreminja naravo plezanja in dodaja razne igralne elemente z interaktivnimi plezalnimi stenami. Tudi novi koncepti in modeli plezalnih sten privabljajo več kupcev.

sodobni trendi v plezanju

Plezanje v zaprtih prostorih se bo vedno bolj oddaljilo od sloga, ki posnema skale na prostem, in razvilo svoj edinstven slog. Prihodnost ne bo več posnemala izkušenj na prostem, ampak bo ustvarila svoje edinstvene navpične svetove s povezanimi skoki, izzivi ovir in premičnimi strukturami.

Tehnologija povečuje dostopnost in privlačnost plezalnih sten v smeri “igrivosti”. Stene razširjene resničnosti lahko vključujejo računalniške igralce iz svojih sob, da sodelujejo v najnovejših igralnih plezalnih stenah in združujejo svoje igralniške sposobnosti s telesno aktivnostjo. Prav tako je trend tudi virtualno plezanje oz. učenje plezanja preko spleta.

Ustvarjanje bolj razburljivih izkušenj je še en ključni plezalni trend. Tu plezalne stene dobijo več dimenzij in temeljijo na tem, da je plezanje čim bolj adrenalinsko in razbruljivo.

Mobilne stene so pogosta značilnost festivalov in sejmov – z avtomatskimi gumbi, ki vsem omogočajo varno plezanje in spuščanje.

V Sloveniji imamo številne plezalne stene, ki so predstavljene tukaj.

Napredna plezalna stena na slovenskem tržišču je Plezalna stena Kreal E-climber, ki velja za vrhunski plezalni pripomoček, namenjen tako profesionalnemu učenju in vadbi plezanja, kot tudi amaterski rabi.

Plezalna stena Kreal E-Climber

Plezalni sistem odlikuje povezava plezalne stene z mobilno aplikacijo, preko nje pa lahko plezalci samostojno izbirate različne stopnje težavnostnih smeri plezanja, spremljate napredek svojih plezalskih veščin in spretnosti ter delite informacije o svojem plezanju z osebnimi trenerji in drugimi (vrstniki, starši, prijatelji,…).

Plezalna stena Kreal E-climber hkrati omogoča nadzor napredka preko vgrajenih senzorjev na dotik in preko snemalne kamere.

Rate this post