Telesna vadba za kvalitetno življenje

 

Redna telesna vadba za kvalitetno življenje vpliva na vašo celostno zdravje, tako na vašo fizično zdravje, psihično zdravje in tudi na socialno interakcijo z drugimi ljudmi. Vsak posameznik mora prilagoditi fizično aktivnost glede na svojo pripravljenost, je pa pomembno, da je le-ta redna in vključena v dnevno rutino. Ne glede na raso, spol, vero, interes ali fizično pripravljenost, lahko vsak posameznik zase najde primerno vadbo.

 

1 Vplivi na zdravje

1.1 Fizično zdravje in pripravljenost

Gibanje je fizična aktivnost, ki aktivira celotno telo – od organov, krvi, kosti, mišic, srca, ožilja in celotnega živčevja. Telesna vadba je tudi najboljša za čiščenje telesa, saj nas prekrvavi in oskrbi s kisikom, hkrati pa s potenjem izločimo veliko odpadnih snovi.

Tako v prvi meri direktno vpliva na ogromno aspektov našega fizičnega telesa:

telesna vadba za kvalitetno življenje

 • srčno žilni sistem
 • dihalni sistem
 • gibalni sistem
 • imunski sistem
 • možgane
 • presnovo

 

1.2 Psihično zdravje in aktivnost

Fizična aktivnost pomembno vpliva tudi na splošno psihično zdravje. Nekateri učinki so direktni in se poznajo takoj po fizični aktivnosti kot na primer zmanjšana nespečnost, boljši in kvalitetnejši spanec ter trenutno izboljšane kognitivne funkcije.  Z redno aktivnostjo pa na dolgi rok lahko zelo izboljšamo spanec, splošno delovanje kot je na primer sposobnost planiranja in organiziranja, izvajanja opravil, izboljša se nam koncentracija ter zmanjšamo možnosti za pojav depresije. Hkrati nam pomaga pri stabiliziranju čustvenih reakcij in spopadanju s stresom. Ljudje, ki se redno ukvarjajo s telesno aktivnostjo poročajo tudi o  tem, da so manj pogosto utrujeni in da imajo na splošno več energije.Telesna aktivnost namreč dviguje nivo živčnih prenašalcev dopamina, serotonina in endorfinov, ki pripomorejo k dobremu počutju in zmanjšujejo potrebo po zdravniški pomoči in farmacevtskih zdravilih. Ti prenašalci so neke vrste naravni antidepresivi, ki spodbujajo optimizem in  s tem tudi dolgotrajno kvalitetno življenje.  

1.3 Socialni vpliv telesne vadbe

Kot smo že omenili, telesna aktivnost vpliva na splošno dobro počutje,  dobro samopodobo posameznika in s tem omogoča tudi  lažjo interakcijo z ostalimi ljudmi. Prav tako smo lahko fizično aktivni tudi v družbi in si z njo širimo svoje stike, spoznavamo nove ljudi in si z družbo pomagamo tudi pri motivaciji in vztrajnosti pri doseganju individualnih ciljev vadbe.

 

2 Telesna vadba za kvalitetno življenje se razlikuje med različnimi generacijami

Zaradi različnega nivoja razvijanja telesa in tudi zaradi zelo različnih življenjskih stilov med  različnimi generacijami, se mora tudi telesna aktivnost temu prilagoditi.

2.1 Otroci

Fizična aktivnost pri otrocih vpliva na večjo sfokusiranost in uspešno udejstvovanje v šoli. Otroci, ki so redno dejavni imajo tudi boljša razmerja z vrstniki in pozitivno samopodobo.  Zelo pomembno je, da svojim otrokom dovolj zgodaj predstavimo pozitiven odnos do gibanja in športa, saj bodo  ta odnos nosili s seboj celo življenje. Pomembno je tudi, da smo pozorni na otrokove želje in ne pričakujemo nerealnih športnih dosežkov, saj lahko s tem naredimo veliko škodo v odnosu otroka do gibanja.

V gibanje moramo uvesti že otroke v predšolskem obdobju.  Najbolj te otoke spodbudimo z igro, ki vključuje tudi gibanje, hkrati pa tudi s strukturiranimi fizičnimi aktivnostmi kot so igre z žogo, kolesarjenje in ostalo.  V mlajših letih je zelo pomembno, da otroci razvijejo dobro kostno strukturo, s fizično aktivnostjo pa tudi preprečimo nabiranje nepotrebnih maščob. Otroci v predšolskem obdobju naj bodo fizično aktivni vsaj tri ure na dan in to z različnimi stopnjami aktivnosti – od lažje do  bolj intenzivne.

Prav tako pa tudi v obdobju šolanja moramo omogočiti otrokom, da participirajo v aktivnostih, ki so njihovim letom primerne in v njih uživajo.

2.2 Odrasli

Vir slike: Gospodarsko združenje za varnost in zdravje pri delu

V odrasli dobi ponavadi telesna dejavnost upade zaradi pomanjkanja časa. Je pa zato toliko bolj pomembno, da telesno aktivnost poskusimo vključiti v vsakodnevno rutino. Zaradi modernega sloga in delovnih aktivnosti, ki zajemajo vedno več dela za računalnikom in v sedečem položaju, je v tem obdobju toliko bolj pomembna aktivnost na delovnem mestu.

Na povezavi preverite nekaj hitrih vaj za razgibavanje na delovnem mestu za različne mišice in okončine.

2.3 Starejši

Telesna aktivnost pomembno prida k ohranjanju zdravja in vitalnosti tudi v starejših letih. Dokazano je, da vpliva na zmanjšanje možnosti za razvoj demence in Alzheimerjeve bolezni, spodbuja kognitivne sposobnosti kot so ohranjanje spomina, hitrost delovanja in omogoča kvalitetno in samostojno življenje tudi v starejših letih. Telesna aktivnost dokazano zmanjšuje možnost za nastanek raka ter pomembno  olajša življenje ljudem s kroničnimi boleznimi.   

Pri starejših mora biti vadba še posebej prilagojena glede na fizično pripravljenost, zmogljivost in bolezni ali poškodbe. Več o vadbi za starejše si lahko preberete tukaj

3 Kako se lotiti telesne vadbe?

Vpliv  in motivacija za telesno vadbo sta odvisen od vsakega posameznika in življenjskega stila. Je pa zelo pomembno, da poskusite fizično aktivnost vključiti v vsakodnevno rutino, saj bo le to omogočalo dolgotrajno spremembo vašega počutja in zvišanje kvalitete življenja.  Z vadbo, še posebej, če ste začetniki, ne smete pretiravati, ampak jo morate stopnjevati postopoma. In kar je še najpomembneje, v vadbi se morate počutiti prijetno in sproščeno, saj je to edino zagotovilo, da boste rutino obdržali.  

Za vključevanje vadbe v vašo življenjsko rutino je priporočljivo:

 • poiskati razlog in motivacijo, zaradi katerega si želite povečati telesno aktivnost
 • začeti s prilagojeno vadbo glede na vašo telesno pripravljenost in čas, ki ga imate na voljo
 • vadbo vključiti v dnevno rutino
 • začeti z vadbo, ki vam ugaja in pri kateri uživate
 • počasi vključevati cilje in slediti rezultatom vadbe
 • poiskati partnerja za vadbo, saj to pomaga pri motivaciji

V naslednjem članku preberite, kako poteka pravilna vadba in kaj so najpogostejše napake pri vadbi.

Viri:

1 Beyond Blue

2 Health.gov

3 ABC zdravja

 

 

Bi radi telovadili na domačem fitnesu?

Tukaj je naša ponudba za hitro in učinkovito vadbo doma.
Rate this post
Scroll to top