Zunanja športna igrišča [KRATKI, PRAKTIČNI NAPOTKI ZA NJIHOVO OPREMLJANJE]

Zunanja športna igrišča in na sploh, urbana igrišča, namenjena športu in rekreaciji najrazličnejših generacijskih skupin, v Sloveniji, praktično nastajajo v vseh občinah. Največkrat so postavljena ob bok šolskim, javnim ter turističnim objektom, nemalokrat pa se investitorji zanje odločate tudi na povsem novih lokacijah, ki jih opredeljujejo prostorski in urbanistični načrti.

Kot slovenski, dolgoletni opremljevalec najrazličnejših otroških in športnih kapacitet, smo spodaj zbrali nekaj uporabnih napotkov, ki se jih splača upoštevati, preden se zunanja športna igrišča, sploh zasnujejo in postavijo, hkrati pa v prispevku lahko vidite 2 primera opremljanj igrišč v Sloveniji, izpod naših rok.

 

zunanja otroška igrišča

Na sliki: Postavitev zunanjega športnega igrišča ob bok obstoječim nogometnim površinam, Gornja Radgona. Del naprav za fitnes na prostem je opremljen z napravami in opremo iz seta Street workout oprema Sport Set Strenght.

Pogosto, dodatne športne površine nastajajo v športnih parkih, ob bok obstoječim športnim kapacitetam in nogometnim igriščem.

Med najpogosteje opremljana zunanja športna igrišča sodijo:

  • nogometna zunanja igrišča na zelenih in asfaltnih površinah
  • košarkarska zunanja igrišča
  • rokometna igrišča
  • tenis igrišča
  • igrišča za odbojko (na mivki) ter večnamenska igrišča
  • atletske steze
  • sodobne steze za skate, in-line hokej
  • kolesarske steze
  • zunanji fitnes na prostem

Na sliki: sodobno opremljeno zunanje športno igrišče, s t.i. pametno stezo za preskakovanje in merjenje preskokov) – v ospredju. V ozadju so postavljene naprave in oprema za plezalne vaje, preskakovanje preko drogov, letveniki, ipd…

Nekatere primere zunanjih športnih igrišč si lahko ogledate še na povezavah: športni park Ruše, ob nogometna igriščih Tabor in Zunanja igrišča Radenci.

V odvisnosti od namembnosti postavljenih športnih objektov ter naprav in igral, opremljanje, normative in standarde za urejanje zunanjih športnih igrišč opredeljujejo najrazličnejši pravilniki (npr. uradni list RS, št.73/2000 z dne 19.8.2000, 8. člen o zunanjih igriščih ob vrtcih (vir) ter urbanistični načrti (vir).

V kolikor se tudi sami zanimate za zunanja športna igrišča, vas povabimo, da se preko kontaktnih možnosti, oglasite in se pogovorimo o možnostih za postavitev igrišča pri vas.

5/5 - (1 vote)

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336
Scroll to top