tobogan

7 najboljše ocenjenih toboganov iz aluminija

Spodaj so objavljeni najboljši tobogani iz aluminija, katerim so na različnih spletnih straneh, obiskovalci dali najvišje ocene.

1. Happy Slide – Shanghai – Kitajska

Happy Slide - Shanghai - Kitajska

Happy Slide je pet nadstropni tobogan iz nerjavečega jekla. Nahaja se v t.i. veselem nakupovalnem centru (Happy Mall) na Pudongu., v mestu Shangai, Kitajska. Izdelavo tobogana je navdihnil uspeh podobnega tobogana na letališču v Singapurju (na drugem mestu spodaj).

Tobogan v Šanghaju je visok 18,9 metra, 54 metrov dolg in drsenje po njem traja 16 sekund.
Na začetku ima padec, z namenom, da se doseže optimalna hitrost, nato pa se vrti v dveh zankah na poti v pritličje. Po toboganu v nakupovalnem centru se lahko spuščajo vsi obiskovalci centra, ki imajo težo pod 100 kg, so manjši od 1,9 metra in starejši od 7 let.

2. Tobogan na Singapurskem letališču – Singapur

tobogan singapursko letališče

Tobogan na Singapurskem letališču velja za najvišji tobogan na letališčih, na svetu.

V štirih nadstropjih, ki jih med seboj loči 12 metrov višine, predstavlja tobogan vrhunec vsake potovalne avanture in obiskovalcev letališča. Izdelan je v dveh delih, pri čemer je manjši namenjen manjšim otrokom, da se spuščajo iz prvega nadstropja v pritličje, zainteresirani za vožnjo po velikem toboganu pa morajo biti visoki vsaj 1,3 m in največ 2 metra.

3. Tobogan v Narodnem parku v Budimpešti

tobogan budimpešta

Népliget ali Narodni park je največji javni park v Budimpešti na Madžarskem. Nahaja se jugovzhodno od središča mesta in obsega 110 hektarjev površine (270 hektarjev). Postavljen je bil v počastitev 100. obletnice združenja Pešt, Budimpešta in Obuda. Park je mesto planetarija, ki je lasersko gledališče in E-kluba, ki velja za največji nočni klub v Budimpešti, tobogan pa sodi med sklop otorških igral v parku, ki jih obiskovalci, starši in otrocfi lahko obiskujejo tekom dnevnega obiska parka.

4. Otok guvernejev – Manhattan, New York

Aluminijasti tobogani na Otoku guvernejev sodijo med najlepše arhitekturno delo urejanja javnih parkov in krajin. Slednje potrjuje tudi prejeta nagrada award winning design.

governor island

Naročnik: Governors Island Trust
Sodelovanje: West 8, ValleyCrest, Stantec Engineering, Bedford Carp
Lokacija: Governors Island, New York, ZDA
Gradbeni proračun: 250.000 – 500.000 USD
Datum zaključka: Jesen 2015
Avtorsko delo: West 8
Foto: Bedford Carp
Slika: Richter Spielgeräte GmbH / A.P.E.

Otok guvernerjev v New Yorku, je doživel veliko preobrazbo iz mestnega parka v krajinsko lepotico ter postal ena najbolj znamenitih destinacij 21. stoletja v Združenih državah Amerike. Governors Island je bil prvi projekt podjetja Earthscape v Združenih državah in je vključeval dodani logistični izziv za prevoz vseh materialov in zalog na otok in iz Manhattna.

Slide Hill je bil odprt spomladi leta 2016 in je eden od štirih hribov, zgrajenih tako, da gledajo na New York City in kip svobode. Earthscape je iz New Yorka trajnostno pridobil les robinijo za podporne stene in plezalni sistem za Slide Hill. Podrobne gradbene risbe in videoposnetke je izpolnil Earthscape. Po zasnovi je Earthscape nastopal tudi kot nadzornik na lokaciji za gradnjo na hribu in lesni konstrukciji Robinia.

5. WaldPark – Postdam  – Nemčija

waldpark postdam

Projektivni biro B&B, je podobno kot v številnih, ostalih vzhodno nemških mestih, v mestu Postdam, pred približno 10 leti, pripravil program obsežne prenove in širjenja mest. V mnogih mestih so taki programi privedli do brezoblične novogradnje, tako, da se je Potsdam odločil za drugačen pristop, pri čemer je svojo knežjo preteklost uporabil kot svoj adut. Tradicija razširjenih krajinskih parkov, ki so jih podpirali pruski kralji in plemstvo, je dobila novo življenjsko dobo z načrtom, da se ustvari nov severni urbani predel s kar 7.000 novimi stanovanjskimi enotami.

Za srce okrožja mesta Postdam velja Bornstedter Feld, nekdanje rusko vojaško mesto za usposabljanje, v njem pa je projektivni biro B&B oblikoval Waldpark, prvotno kot del Bundesgartenschau 2001, pomembne vrtnarske razstave po vsej državi. Mesto je tako dobilo pravi park za vsakodnevno rabo. Skupno s športnimi in igralnimi prostori meri 16 hektarjev kot dodatek h kraljevskim vrtovom, predvsem za ljubitelje kulture in ljubiteljev sprehodov.

6. Kopengahen – Danska

Na Danskem je skoraj vsako igrišče edinstveno, zasnovano za dvorišče, kjer se nahaja, in vsaka podrobnost je izdelana z veliko skrbnostjo. Danska slovi kot država v kateri lahko najdete nešteto manjših, a skrbno urejenih otroških igrišč, večina izmed njih pa ima takšne ali drugačne aluminijaste in kovinske tobogane. Eden izmed takšnih toboganov se nahaja v mestu Kopenhagen, v središču stanovanjske soseske.

7. Park Villette – Paris – Francija

Park de la Villette v Parizu je tretji največji park v Parizu, površine 55,5 hektarjev. Nahaja se na severovzhodnem robu mesta v 19. okrožju.

V parku je ena največjih koncentracij kulturnih prizorišč v Parizu, med njimi Cité des Sciences et de l’Industrie (Mesto znanosti in industrije, največji muzej znanosti v Evropi), trije glavni koncertni prostori in prestižni Conservatoire de Paris. Obiskovalci pridete najlažje do parka iz metro postaje Corentin Cariou, proga 7 in iz postaje Porte de Pantin na liniji 5.

p.s.: če ste tudi sami interesent za aluminijaste tobogane, vam bodo v ta namen, zagotovo prišle prav tudi informacije o cnc obdelavi aluminija. V Sloveniji je vrhunskih ponudnikov CNC obdelave aluminija in drugih kovin kar precej, zelo uporabne informacije o tem, pa najdete, med ostalimi tudi na spletni strani 3CNC.de.

5/5 - (2 votes)

Kreal

Poglej objave od Kreal
Kreal inženiring d.o.o., Hajdoše 109B, 2288 Hajdina, Slovenija. M: +386 41 748 336